Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Kasia