Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.
Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.
Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.