Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia.
Gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez kilka minut.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok 1h z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pampuchy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze.
Przygotowuje garnek z sitem do gotowania na parze. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie nakładam na sito pampuchy i gotuję pod przykryciem przez około 7-10 minut.
Pampuchy podaję z serkiem, dżemem z cukrem z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.