Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaszka manna i płatki owsiane na mleku to moje ulubione zupy mleczne, takie kochane smaki dzieciństwa. Lubiłam patrzeć, jak moja mama stoi przy garnuszku z mlekiem pilnując, żeby nie wykipiało, długo miesza w nim kaszkę, żeby się nie przypaliła, a potem nalewa ją na talerze i dodaje do niej mnóstwo domowego soku malinowego. Mistrzostwo świata.
Takie mleczne pyszności mama przygotowywała dla nas najczęściej w niedziele i w inne fajne dni, takie jak Dzień Dziecka, kiedy to kaszka obowiązkowo była jeszcze ubita mikserem na puszysty obłoczek.
Dziś kaszka manna i owsianka na mleku to ulubione śniadaniowe smaki moich dzieci. Uwielbiają, kiedy dodaję do kaszki świeże owoce lub konfitury, a płatki owsiane najlepiej smakują im z miodem i orzechami. Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka przygotowałam na śniadanie obie zupy mleczne, bo jedno dziecię chciało kaszkę, a drugie – płatki owsiane. W ich święto nie mogłam im odmówić. Nastawiłam więc dwa garnuszki z mlekiem prosto od krowy, tzn. z mlekomatu i już za chwilę owsianka i kaszka były gotowe. Zacząć Dzień Dziecka od dwóch ukochanych zup z dzieciństwa, bezcenne :)
Wszystkim dzieciom życzę udanego Dnia Dziecka i smacznego!
Zobacz też inne zupy, które pokochają Twoje dzieci tutaj!
Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuję w rondelku (można od razu wykorzystać całe mleko, ja trochę odlewam, by dolać do gotowej kaszki, dzięki czemu kaszka nie jest taka gorąca i od razu nadaje się do jedzenia).
Wsypuję powoli kaszę, gotuję 3 minuty cały czas mieszając.
Dodaję cukier, miksuję mikserem na najwyższych obrotach około minuty, dodając powoli pozostałe mleko.
Podaję z truskawkami i szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy.
Mleko wlewam do garnuszka i zagotowuję z przeciętą wzdłuż laską wanilii.
Wyciągam z garnuszka laskę wanilii, dodaję płatki owsiane i odstawiam pod przykryciem na kilka minut.
Kiedy owsianka przestygnie, dodaję miód, podaję z orzechami włoskimi.