Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udka to często niedoceniana część kurczaka. Są mniej uniwersalne niż piersi, mają też nieco ciemniejsze i tłustsze mięso. Wpływa to jednak pozytywnie na ich walory smakowe, dlatego warto sięgać po udka, zwłaszcza że są często dużo tańsze od filetów z drobiowych piersi. Choć można przyrządzać udka na różne sposoby, proponujemy wam klasyczny przepis na smażone udka z kurczaka – z dodatkiem sosu WINIARY.
Jak zrobić smażone udka z kurczaka?
Przygotuj mięso w ilości odpowiadającej ilości porcji, jakie chcesz uzyskać (jedno udko na jedną porcję). Umyj je i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej olej na dużą patelnię i postaw na ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, ułóż na nim udka z kurczaka. Dopraw i smaż udka z obu stron, kiedy się zrumienią, zalej patelnię wodą (tak, by przykryła mięso), dodaj bulion drobiowy WINIARY i duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie (około 30 minut). Po tym czasie ściągnij pokrywkę, dodaj salsę WINIARY i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje.
Smażone udka z kurczaka świetnie sprawdzają się z wieloma dodatkami: ziemniakami, kluskami, frytkami oraz wszelkiego rodzaju surówkami, sałatkami i warzywami.
Udka myjemy, jeżeli mamy je z kością – zdejmujemy mięso z kości, czyli trybujemy. Posypujemy mięso solą i pieprzem, zostawiamy w lodówce na 15-30 min, by się zamarynowało.
Olej rozgrzewamy na patelni, następnie kładziemy na nim udka. Przez 2-3 min podsmażamy, a następnie dodajemy rozprowadzoną w 150 ml wody 1 łyżkę bulionu WINIARY. Dusimy ok. 25-30 min pod przykryciem.
Odkrywamy udka i dodajemy sos maksykański salsa WINIARY. Gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje i oblepi mięso.