Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego dnia i masz ochotę na szybkie i smaczne danie? Z dodatkiem Pasty do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY to możliwe! Wystarczy dodać do tego kawałki mięsa wieprzowego i papryki i gotowe! Dzięki temu można w łatwo sposób wykorzystać składniki, które zostały w lodówce i mogłyby się zmarnować. Ziemniaki smażone na patelni to danie naprawdę ekspresowe i w zależności od dodatków, jego czas przygotowania zaczyna się od 10 minut. Smażone kartofle to ukłon w stronę polskiej kuchni, która bazuje właśnie między innymi na ziemniakach. Są one tanie i niezwykle proste w przygotowaniu. Z czym je podawać? Tu dużo zależy od fantazji osoby gotującej, ale najlepiej dodać warzywa i mięso - na przykład wieprzowinę lub kiełbasę. Ziemniaki lubią konkretne, mięsne i warzywne smaki, bo same są mało wyraziste.
Ziemniaki smażone na patelni - czy warto przygotować to danie?
Zdecydowanie tak, bo jest ono smakowite i sycące. Bazuje na prostych i dostępnych produktach. Takie jedzenie kojarzy się z kuchnią tradycyjną, gdzie mięso i ziemniaki były podstawą obiadu, ze względu na swoją kaloryczność. Po takim daniu, nikt nie będzie głodny. Kartofle smażone na patelni można podać z kefirem i w tej znanej wersji będą smakować wybornie. Do tego fasolka szparagowa, szpinak i szczypiorek do posypania i mamy gotowe danie bezmięsne i łatwe w przygotowaniu. Ziemniak w kuchni to gwarancja sytości i pysznego smaku.
Kartofle smażone na patelni z karkówką i papryką - jak zrobić?
Jeśli chodzi o przepis na smażone ziemniaki z papryką i karkówką to należy podkreślić, że jest to prosty przepis, którego efektem jest pyszne i sycące danie o swojskim smaku. Najpierw należy paprykę pokroić w kostkę i to samo zrobić z mięsem. Kolejny krok to podsmażenie mięsa na patelni, aż uzyska złoty kolor. Do tego celu wykorzystujemy rozgrzaną oliwę. Potem trzeba dorzucić ziemniaki i paprykę i całość smażyć około 4 minut, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodajemy Pastę do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY (na 150 g produktu dajemy 1 łyżkę). Mieszamy całość i możemy się cieszyć pysznym daniem. Nieco podobna wersja to pieczone ziemniaki z karkówką, gdzie całość można zapiekać w naczyniu żaroodpornym.