Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego dnia i masz ochotę na szybkie i smaczne danie? Z dodatkiem Pasty do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY to możliwe! Wystarczy dodać do tego kawałki mięsa wieprzowego i papryki i gotowe! Dzięki temu można w łatwo sposób wykorzystać składniki, które zostały w lodówce i mogłyby się zmarnować. Ziemniaki smażone na patelni to danie naprawdę ekspresowe i w zależności od dodatków, jego czas przygotowania zaczyna się od 10 minut. Smażone kartofle to ukłon w stronę polskiej kuchni, która bazuje właśnie między innymi na ziemniakach. Są one tanie i niezwykle proste w przygotowaniu. Z czym je podawać? Tu dużo zależy od fantazji osoby gotującej, ale najlepiej dodać warzywa i mięso - na przykład wieprzowinę lub kiełbasę. Ziemniaki lubią konkretne, mięsne i warzywne smaki, bo same są mało wyraziste.
Ziemniaki smażone na patelni - czy warto przygotować to danie?
Zdecydowanie tak, bo jest ono smakowite i sycące. Bazuje na prostych i dostępnych produktach. Takie jedzenie kojarzy się z kuchnią tradycyjną, gdzie mięso i ziemniaki były podstawą obiadu, ze względu na swoją kaloryczność. Po takim daniu, nikt nie będzie głodny. Kartofle smażone na patelni można podać z kefirem i w tej znanej wersji będą smakować wybornie. Do tego fasolka szparagowa, szpinak i szczypiorek do posypania i mamy gotowe danie bezmięsne i łatwe w przygotowaniu. Ziemniak w kuchni to gwarancja sytości i pysznego smaku.
Kartofle smażone na patelni z karkówką i papryką - jak zrobić?
Jeśli chodzi o przepis na smażone ziemniaki z papryką i karkówką to należy podkreślić, że jest to prosty przepis, którego efektem jest pyszne i sycące danie o swojskim smaku. Najpierw należy paprykę pokroić w kostkę i to samo zrobić z mięsem. Kolejny krok to podsmażenie mięsa na patelni, aż uzyska złoty kolor. Do tego celu wykorzystujemy rozgrzaną oliwę. Potem trzeba dorzucić ziemniaki i paprykę i całość smażyć około 4 minut, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodajemy Pastę do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY (na 150 g produktu dajemy 1 łyżkę). Mieszamy całość i możemy się cieszyć pysznym daniem. Nieco podobna wersja to pieczone ziemniaki z karkówką, gdzie całość można zapiekać w naczyniu żaroodpornym.
Pokrój ugotowane ziemniaki, możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso na złoty kolor. Włóż ziemniaki i paprykę na patelnię i smaż przez około 4 minuty, aż ziemniaki również się zarumienią.
Dodaj Pastę do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników), wymieszaj i gotowe. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.