Kurczak z patelni w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznego sosu to idealna propozycja na obiad. Może być dodatkiem do makaronu, ryżu albo jakiejkolwiek kaszy. Kurczak na szpinaku tworzy wówczas aromatyczny sos, który rozpływa się w ustach i syci na bardzo długo. Szpinak i pomidorki koktajlowe są źródłem witamin i cennych wartości odżywczych, natomiast mięso drobiowe to lekkostrawna porcja białka. Koniecznie wypróbuj Pastę do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym od WINIARY! W połączeniu z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi stworzy lekkie danie w śródziemnomorskim stylu! Na pewno nie będziesz żałować!
Kurczak smażony ze szpinakiem - jak wybrać najlepsze składniki?
Aby przygotować najlepszą wersję potrawy z kurczaka, warto zdecydować się na świeże składniki wysokiej jakości. Filet z piersi kurczaka powinien być delikatny i starannie okrojony ze wszystkich chrząstek i błonek. Należy pokroić go w drobną i równą kostkę. Na tym etapie mięso można doprawić odrobiną soli i pieprzu. Jeśli jest na to czas, kurczak może postać pół godziny w lodówce. Świeże listki szpinaku należy dokładnie umyć i osuszyć przed dodaniem ich na gorącą patelnię. Pomidorki koktajlowe można, lecz nie trzeba przekroić na pół. Te najmniejsze odmiany - truskawkowe i śliwkowe - szybko zmiękną pod wpływem wysokiej temperatury. Smażony szpinak wymieszany z sokiem puszczonym przez pomidorki utworzy niewiarygodny w smaku sos!
Kurczak ze szpinakiem i pomidorami - lekkie danie, które syci na długo
Mocną stroną tej potrawy jest doskonały balans między lekkością i nasyconym smakiem. Świeże warzywa sprawiają, że danie to staje się doskonałą propozycją dla osób na diecie. Jego kaloryczność można obniżyć redukując ilość tłuszczu do smażenia lub korzystając z patelni grillowej. Kurczak natomiast jest doskonałym źródłem białka, które na długie godziny zapewnia poczucie sytości. Warto wiedzieć, że dodatek pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami pozwala zrezygnować z dużej ilości soli oraz innych przypraw. Pomidory suszone przepełnione są smakiem umami, który kochają nasze podniebienia! Smażony szpinak szybko wchłania bogaty aromat sosu, przyjemnie oddając go podczas jedzenia. Kurczak ze szpinakiem i pomidorami to danie, które równie dobrze smakuje na zimno. Można przygotować je kilka godzin wcześniej, a następnie zabrać ze sobą w pojemniku na lunch. To również doskonała propozycja dla małych dzieci, które protestują na widok szpinaku. W tej potrawie można przemycić wiele cennych witamin nie rezygnując z dobrego smaku. Warto spróbować!