Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz przygotować popularne dania azjatyckie we własnej kuchni? Mamy na to sposób. Koniecznie sprawdź nasz pomysł na pyszny, aromatyczny smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu. Taki posiłek z pewnością zachwyci nie tylko fanów orientalnej kuchni, ale także tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków.
Makaron po tajsku – pomysł na niebanalny obiad dla Ciebie i twoich bliskich
Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu to popularna potrawa, która cieszy się dużym uznaniem zarówno w Azji, jak i na całym świecie. Łatwe dania azjatyckie szybko podbiły serca i podniebienia smakoszy. Trudno przejść obok nich obojętnie i nie skusić się choćby na jeden kęs. W wielu przypadkach na tym się nie skończy, dlatego warto być przygotowanym na dokładkę.
W przypadku makaronu po tajsku z marynowanym tofu, możesz wykorzystać makaron spaghetti lub makaron przeznaczony do dań chińskich – wybierz to, co najbardziej lubisz lub to, co akurat masz pod ręką. Do tego kilka warzyw, kiełki, jajko, WINIARY POMYSŁ NA… i limonka dla przełamania smaku.
Marynowane tofu, dodane do tego dania, jest chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz, co tworzy idealne uzupełnienie dla makaronu i warzyw. Smacznego!
W misce wymieszaj ze sobą Ketchup WINIARY, sos z limonki lub z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, miód oraz sos sojowy lub sól i pieprz. Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie. Odstaw do zamarynowania na 30 minut lub dłużej.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pora pokrój w półtalarki. Marchewkę pokrój w zapałkę.
Po tym czasie tofu usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aby się zarumieniło z każdej strony. Ściągnij z patelni i odstaw na później.
Na patelni rozgrzej dodatkowy olej i wrzuć pora z marchewką. Smaż ok. 2 min. Warzywa przesuń na bok patelni, a na wolną stronę wbij jajko. Jajko delikatnie rozprowadź po patelni, a kiedy się zacznie ścinać wymieszaj z warzywami. Dodaj tofu i kiełki fasoli mung.
Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Podawaj posypane prażonym sezamem z limonką i ziołami.