Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smażony ryż z kurczakiem i ananasem to typowe azjatyckie danie, które możesz znaleźć w wielu restauracjach z orientalną kuchnią. Dziś możesz przygotować je w swoim domu. Chcesz wiedzieć, jak? Koniecznie sprawdź nasz pomysł na szybkie i proste danie azjatyckie.
Ryż z kurczakiem i ananasem – posiłek inspirowany kuchnią indyjską
Popularne dania azjatyckie nie są skomplikowane ani czasochłonne. Zwykle ich bazą jest ryż lub makaron oraz mięso – najczęściej jest to kurczak, który świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami, a także z wieloma warzywami i owocami. Kolejnym ważnym składnikiem w przypadku tego dania jest ryż (np. ten, który został z wczorajszego obiadu). Smażony ryż w połączeniu z delikatnym kurczakiem i słodkim ananasem tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Smak całej potrawy wzbogacą warzywa – w tym przypadku jest to groszek, cebula, papryka oraz WINIARY POMYSŁ NA… Ryż smażony po Indyjsku.
Jeśli lubisz łatwe dania azjatyckie lub chcesz urozmaicić swoje codzienne menu - smażony ryż z kurczakiem i ananasem to propozycja właśnie dla Ciebie. Smacznego!
Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj łyżkę proszku z opakowania WINIARY POMYSŁ NA… oraz łyżkę oleju. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania. Ananasa pokrój w kostkę.
Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek i imbir posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego kurczaka. Smaż, aż się zacznie rumienić. Dodaj cebulę, imbir i czosnek. Smaż ok. 2 min. Dodaj groszek, kawałki ananasa i paprykę. Smaż całość kolejne 3 min.
Bezpośrednio na patelnię dodaj pozostałą zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… oraz ryż i całość wymieszaj. Smaż ok. 3-5 min, mieszając od czasu do czasu.
Gotowe danie posyp szczypiorkiem, podawaj na talerzu lub w efektownie wydrążonej połówce ananasa.