Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szczupak to jedna ze smaczniejszych, słodkowodnych ryb. Ten żyjący w wodach śródlądowych drapieżnik ma bowiem wyjątkowo smakowite mięso. Jest ono białe, sprężyste i delikatne w smaku. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że ryba ta cieszy się taką popularnością. Miłośnicy rybnych dań podają go na wiele sposobów. Świetnie smakuje bowiem pod każdą postacią i podawany przy różnych okazjach. Mięso szczupaka ma delikatny smak, dlatego trzeba pamiętać o tym, że intensywnie przyprawione może stracić swoje pierwotne walory smakowe. Bez względu zatem na to, w jaki sposób będziemy go przygotowywać, nie używajmy zbyt wielu przypraw, zwłaszcza tych niezwykle aromatycznych. Do przyprawienia szczupaka zwykle wystarcza sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła i kilka kropel cytryny. W takim wydaniu ryba smakuje najlepiej! Szczupaka można przyrządzać na wiele sposobów. Podawany w śmietanie smakuje wyśmienicie, podobnie jak faszerowany. Będzie świetny jako wykwintna przystawka, zwłaszcza podawany na zimno w galarecie. Mięso z tej wyjątkowo smacznej ryby jest bardzo uniwersalne. Można je dusić, piec w piekarniku, grillować, a przede wszystkim smażyć. Szczupak smażony na maśle nie ma sobie równych. Żeby jednak jego smak był wybitny, proces smażenia nie może trwać zbyt długo. Przeciągająca się w czasie obróbka termiczna zdecydowanie nie wpływa korzystnie na walory smakowe ryby i powoduje utratę jędrności tego wyjątkowo smacznego mięsa.
Smażony szczupak na patelni smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i z powodzeniem może być podawanych przy rozmaitych okazjach. Będzie znakomitym daniem obiadowym. Obiad z rybą w roli głównej, czyli smażony szczupak w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub mąki, to rewelacyjny pomysł. Aby go przyrządzić potrzebny będzie dorodny, świeży szczupak. Trzeba go dokładnie wypatroszyć i umyć. Tak przygotowaną tuszkę ryby pokrój na równe, niewielkie kawałki. Przed smażeniem skrop każde dzwonko szczupaka sokiem z cytryny, który poprawia zarówno smak, jak i konsystencję mięsa. Tak przygotowaną rybę odstaw na 1 godzinę.
Zastanawiasz się, czym jeszcze przyprawić rybę? W zasadzie sok z cytryny, sól i pieprz wystarczą, bo ryba ma swój naturalnie charakterystyczny smak, niemniej jeśli chcesz, szczupaka możesz przyprawić dodatkowo majerankiem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Kiedy się rozpuści, ułóż dzwonka szczupaka zamoczone wcześniej w rozkłóconym jajku i obtoczone w bułce tartej. Smaż z jednej, a następnie z drugiej strony. Smażonego szczupaka podawaj z ziemniakami lub ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się także ze świeżym pieczywem.
Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.
Teraz pokroić w dzwonka na równe kawałki, solić i skropić cytryną.
Odstawić na ok. 1 godzinę.
Następnie każde dzwonko ryby zamoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.
Na patelni rozgrzewać masło lub inny tłuszcz, kłaść rybę i smażyć najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!
MARIA