Lubisz dania drobiowe? Szukasz prostych w realizacji przepisów na potrawy z takim mięsem? Soczysta pierś z kurczaka z patelni to danie, które możesz przygotować w ciągu tygodnia, jak i na weekendowy obiad z rodziną. Do przyrządzenia aromatycznego mięsa wystarczy zaledwie kilka składników. Czas przygotowania, łącznie z marynowaniem, to niecała godzina. Dzięki temu jest to naprawdę łatwe do sporządzenia danie, nawet dla początkujących. Przepis możesz oczywiście modyfikować według uznania, np. dodając inne ulubione przyprawy czy krojąc mięsiwo w kostkę. A jak w takim razie zrobić pierś z kurczaka, by była soczysta i miękka?
Najpierw dokładnie umyj, po czym osusz zakupionego kurczaka. Pokrój drobno 2 ząbki czosnku, a następnie dodaj je do Bulionu drobiowego w słoiku WINIARY. Wsyp tam również odrobinę czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Dodaj także łyżkę oliwy. Po starannym zmieszaniu tych składników otrzymasz marynatę. Teraz dokładnie natrzyj nią mięso z kurczaka, po czym wstaw je do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki temu wszystkie smaki pięknie się ze sobą przegryzą, a kurczak nimi nasiąknie. Po tym czasie przystąp do smażenia. Pierś z kurczaka na patelni przyrządzaj na średniej mocy. Regularnie obracaj ją z jednej strony na drugą, by równomiernie przyrumienić. Sumaryczny czas smażenia to około kwadransa. Wykorzystaj całą marynatę, jaka powstała, bo część płynna z pewnością nieco odparuje. Gotowe! Tylko kilka składników, a smak jest niesamowity. Przekonaj się o tym, próbując przyrządzić mięso zgodnie z naszymi wskazówkami.
Z jakimi dodatkami najlepiej podawać proponowane mięsiwo? Pierś z kurczaka smakuje wyśmienicie zarówno z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, jak i z kaszą czy ryżem. Dzieci uwielbiają natomiast obiady, których częścią są złociste frytki. Nie zapomnij o dodatkach warzywnych. Mogą to być brokuły, marchewka i fasolka z wody bądź z patelni. Świetnie sprawdzi się też sałatka sezonowa, np. na bazie sałaty lodowej, pomidorów i cebulki bądź szczypiorku. A może wolisz domową, tradycyjną surówkę z jabłka i marchewki? Wybierz po prostu to, co smakuje najlepiej Tobie lub Twojej rodzinie. I również to, co masz czas przyrządzać, jednak w założeniu jest to szybkie, pożywne danie mięsne. W sam raz na popołudnie między zajęciami na studiach albo jako szybka obiadokolacja po dniu pracy. Dodatek Bulionu drobiowego WINIARY sprawi, że mięso nabierze esencjonalnego, wspaniałego aromatu. Wiesz już, jak zrobić pierś z kurczaka na patelni. Pozostaje nam życzyć Ci smacznego!
Anna