Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udka z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przetnij na stawie.
Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki.
Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Umyj dymkę i pokrój ukośnie na 3 centymetrowe kawałki.
Z górnej części opakowania POMYSŁ NA... wyjmij i rozłóż dołączony woreczek do pieczenia. Włóż do środka ziemniaki, warzywa i kurczaka.
Dodaj mieszankę przypraw i zamknij worek białym klipsem w ten sposób, aby wystawało około 4 cm. Lekko potrząsając workiem, rozprowadź przyprawy.
Połóż do płaskiej, zimnej formy w ten sposób, żeby zapięcie znajdowało się na boku, a kurczak leżał na warzywach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę i piecz przez około 50 minut w temp 200°C (termoobieg 170°C). Jeśli do przygotowania tego dania używasz ćwiartki z kurczaka - piecz je w 180°C przez 1,5 godziny.
Po zakończeniu pieczenia woreczek otwórz delikatnie za pomocą nożyczek i rękawic kuchennych, wypuszczając gorącą parę.
Podawaj z surówką z kapusty pekińskiej.