Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polędwiczki luzujemy z błon i doprawiamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron na lekko złoty kolor.
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości nie większej niż 1 centymetr.
Przygotowujemy sos: Do głębokiej patelni wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania połowy objętości.
Następnie dolewamy odmierzoną ilość wody i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary. Gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się kostki.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj w tym czasie zasmażkę przygotowaną z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła.
Pod koniec gotowania dodajemy winogrona przekrojone na pół z wyjętymi pestkami.
Plastry polędwiczek wkładamy do patelni, dolewamy 100 ml wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy 8-10 minut.
Teraz przygotowujemy kapustę z pomidorkami i zacierkami: liście kapusty włoskiej parzymy, po czym kroimy w cienkie paseczki.
Na rozgrzanym maśle przesmażamy sparzoną i pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Poskub małe kluseczki i oprósz je mąką.
Przed podaniem mieszamy kapustę i pomidorki z ugotowanymi wcześniej zacierkami.
Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy świeżym koperkiem.
Sposób podania: Centralnie na dużym płaskim talerzu układamy mieszankę kapusty, pomidorków i zacierek.
Na warzywa z zacierkami układamy plastry gorącej polędwiczki wieprzowej.
Wokół polewamy sosem z winogronami.
Na polędwiczkę kładziemy świeże kiełki słonecznika lub świeże zioła takie jak: majeranek czy natka pietruszki.