Jeśli coś może konkurować z klasycznym burgerem, to właśnie ta wegetariańska odmiana: soczysty burger z serem halloumi. Ten chrupiący, zwarty ser idealnie pasuje do soczystego bakłażana, cukinii i papryki, które dzięki czosnkowi zyskują wspaniały aromat i wyrazisty smak. Po upieczeniu składników ułóż je w miękkiej bułce i pozwól, aby wszystkie smaki i sosy w burgerze halloumi się połączyły. Lepiej zawczasu przygotuj wystarczającą ilość burgerów z serem halloumi (wykonaj przepis z podwojonej liczby składników). Nawet zaprzysiężeni mięsożercy mogą żądać dokładki!
Cypryjskie dobro narodowe to właśnie ser halloumi. Sekret jego wyrobu jest pilnie strzeżony i jego produkcja odbywa się tylko na Cyprze. Wytwarza się go z mleka owczego lub jego mieszanki z krowim i kozim. Jest często mylony z mozarellą z powodu swojego wyglądu- włoski ser jednak powstaje z całkowicie innego mleka. Halloumi należy do gatunku serów półtwardych, a mimo to charakteryzuje się dużą elastycznością. Surowy smakuje dobrze, ale wyśmienity jest ser halloumi grillowany lub smażony. Zawiera on dużo składników mineralnych i witamin, których potrzebuje każdy człowiek. Jest źródłem magnezu i wapnia. Nie zawiera natomiast błonnika i witaminy C, dlatego warto łączyć go z warzywami. Najczęściej spożywa się go oczywiście na Cyprze, ale i w Polsce staje się popularny. Coraz częściej gości na grillach, patelniach i talerzach Polaków.
Przygotowanie naszego halloumi burger rozpoczynamy od pokrojenia warzyw- cukinię i bakłażana w plastry, a paprykę w większe kawałki. Używamy przyprawy w płynie Maggi po to, aby skropić nią cukinię i nadać jej charakterystyczny, bogaty smak. Ser halloumi kroimy w plastry i razem z warzywami lekko solimy i kładziemy na grillu. Możemy upiec je w folii lub na aluminiowej blaszce grillowej. Krótko przed podaniem, kiedy nasze składniki są już upieczony z obu stron, kroimy bułki i również przypiekamy je na grillu. Kiedy są gotowe, kładziemy na nie cukinię, bakłażana, paprykę i ser halloumi. Idealnie będą pasować do tego grillowane pomidory. Burgery z halloumi będą wspaniale smakować z sosem 1000 wysp, czosnkowym lub barbeque. Sprawdzi się nawet zwykły ketchup lub majonez, jeśli ktoś lubi proste i tradycyjne smaki.
Od kilku sezonów burgery z serem halloumi robią furorę w restauracjach i knajpach, a także na rodzinnych grillach i imprezach w ogrodzie. Są doskonałą bezmięsną alternatywą dla zwykłych burgerów, a ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. To idealny posiłek, który nasyci oraz dostarczy witamin. Smacznego!