Stek, często określany także jako befsztyk, to spełnienie marzeń każdego mięsożercy. Soczysty kawałek wołowiny, który jest wysmażony w odpowiednim stopniu potrafi zapewnić niezwykłe doznania smakowe, szczególnie jeśli występuje w towarzystwie aromatycznego sosu pieprzowego. Jednak skąd dokładnie pochodzą steki? Z pewnością kojarzą się nam one z Ameryką. Jednak warto na chwilę przenieść się do Norwegii, gdzie słowo steik pojawiło się po raz pierwszy, do opisania grubego plastra mięsa. Niemniej jednak to nie Norwegowie ani także nie Amerykanie są odpowiedzialni za wynalezienie steka. Historia prowadzi nas do Włoch, a dokładniej do Florencji, gdzie pierwszy raz serwowany był kawał solidnego mięsa. Jednak w tym momencie trzeba również wskazać na steki współczesne - wykonywane z wołowiny. W takiej formie, jakiej znamy je obecnie, zostały faktycznie przygotowane w Nowym Jorku i szybko rozpowszechniły się również w Europie.
Sos pieprzowy do steka wołowego - idealne połączenie na każdą okazję
Mięsożercy wiedzą, że soczysty kawałek dobrej jakości wołowiny gwarantuje ucztę dla podniebienia. Jednak stek w sosie pieprzowym to jeszcze lepsze połączenie, która sprawdzi się na każdą okazję. Co więcej, sos pieprzowy do steka wołowego jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zalać ziarenka pieprzu wrzącą wodą, odcedzić i dodać do podprażonej cebuli, śmietany i bulionu i gotować do momentu, w którym sos zgęstnieje. Równo wysmażony stek posypujemy solą, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Takie danie jest idealne nie tylko na
rodzinny obiad, ale także na inne, uroczyste okazje. Goście z pewnością na długo nie zapomną tego smaku i wyjątkowego aromatu.
Z czym podawać steka w sosie pieprzowym?
Stek w sosie pieprzowym to jedno z tych dań, które najlepiej będzie komponowało się z ziemniakami. Możemy zdecydować się zarówno na te, gotowane, ale także na ziemniaczki podpiekane, które również skrapiamy delikatnie sosem pieprzowym. W innej wersji, możemy dopasować do steka gotowane warzywa. Najlepszym rozwiązaniem będą szparagi, marchewka, brokuły lub zielona fasolka szparagowa. Alternatywnie, sprawdzi się także świeże, chrupiące pieczywo. Pamiętajmy, że dobrym dodatkiem może być także surówka z buraczków lub marynowanych warzyw. Stek w sosie pieprzowym z pewnością zaspokoi nasze apetyty na wyjątkowo długi czas - nie musimy się o to martwić.
Jakub