Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sopa de ajo hiszpańska zupa czosnkowa jest ostra, ale nie z powodu sporej ilości czosnku, który traci swoją ostrość podczas smażenia, a dzięki sporej ilości chili. Hiszpańska zupa czosnkowa ma być ostra i tłusta, koniecznie z dodatkiem białego pieczywa. Sopa de ajo często przygotowywana jest z jajkiem i to na różne sposoby. Zupę możecie przelać do miseczek, wbić jajko i zapiec w piekarniku. Albo też rozkłócone w miseczkach jajko zalać wrzącą zupą. Można też chwilę przed końcem gotowania delikatnie wbić jajka do zupy. Każdy sposób jest pyszny. Smacznego :)
Jajko do zupy? Zawsze! Zobacz inne nasze przepisy na zupy z jajkiem:
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.
Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.
Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.
Hiszpańską zupę czosnkową dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.