Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos Arrabiata jest robiony ze świeżych pomidorów, podsmażanej cebuli i czosnku. Do tego szczypta papryczki chili, bazylii, kilka kropel białego wina i sos gotowy! Jego niepowtarzalny smak i aromat nadaje się szczególnie dobrze do różnego rodzaju makaronów. Sos Arrabiata z pewnością znają dobrze entuzjaści wegetariańskiej kuchni, ale miłośnicy mięsnych dań na pewno również się w nim zakochają! Szczególnie wiosną i latem, kiedy ciężkie i mięsne dania nie znajdują się na szczycie naszej kulinarnej listy. Sprawdź nasz przepis na sos Arrabiata!
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.
Sos Napoli WINIARY rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.
Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.