Klasyczny amerykański sos BBQ to sos na bazie przecieru pomidorowego, wyraźnie słodki za sprawą dodatku cebulki, brązowego cukru, miodu czy syropu klonowego. Taki sos kojarzy nam się przede wszystkim z grillowanym lub pieczonym mięsem, zwłaszcza z żeberkami. W polskim wydaniu, sos barbecue swoją słodkość zawdzięcza suszonym śliwkom. Dodajemy do niego także wędzoną paprykę w proszku - to dzięki niej ma tak wyjątkowy aromat. Kiedy więc skończy Ci się ulubiony amerykański sos BBQ, wypróbuj nasz przepis i przygotuj własny, domowy sos barbecue w polskim wydaniu. To prostsze niż myślisz!
Przepis na sos barbecue - co jest potrzebne?
Każdy przepis na sos barbecue jest inny. Ten, który przyrządzisz według naszej receptury, będzie jednocześnie słodki, pikantny i aromatyczny. Większość potrzebnych składników z pewnością masz pod ręką w swojej kuchni. Bazą naszego sosu będzie ketchup, obowiązkowo suszone śliwki, które trzeba wcześniej namoczyć i takie przyprawy jak pieprz, papryka słodka, papryka wędzona czy przyprawa w płynie MAGGI. Za słodki smak sosu odpowiadać będzie również brązowy cukier. Jeśli chodzi o sos barbecue, przepis nie może obyć się też bez niewielkiego dodatku octu winnego, musztardy, wody i słodkiego sosu chili. Proces przygotowania sosu jest bardzo prosty. Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz na gładką masę. Możesz również zagotować sos, aby nadać mu głębszy smak.
Sos barbecue do mięsa - kiedy się przyda?
Jeśli znasz już odpowiedź na pytanie "sos barbecue - jak zrobić?", podpowiemy Ci jeszcze, do czego możesz go wykorzystać. Jedno z najpopularniejszych zastosowań to sos barbecue do żeberek - pieczonych w piekarniku czy grillowanych. Sos pasuje jednak nie tylko do wieprzowiny, ale również do drobiu - kurczaka, indyka. Tak naprawdę, sos barbecue do mięsa jest w pełni uniwersalny. Sprawdza się zarówno do mięs serwowanych na ciepło, jak i do wędlin. Jest też doskonałą, gotową marynatą. Nie każdy wie również, że ten słodki, wyrazisty sos świetnie smakuje także z warzywami. Polecany jest między innymi do grillowanej papryki, cukinii czy bakłażanów. Sos można dodać nawet do hamburgerów czy do tostów z szynką.
Domowy sos barbecue jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Ponieważ okazuje się też bardzo uniwersalny, polecamy przyrządzić go w większej ilości, zwłaszcza na sezon grillowy. Jeśli lubisz słodkie sosy z wędzoną nutą i odrobiną pikantnego chili, z pewnością rozsmakujesz się w naszym sosie i już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepowej półki.