Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Hamburger to jedna z tych potraw, którą większość osób spożywa za każdym razem ze swoim ulubionym sosem. Do wyboru mamy bowiem wiele propozycji: od klasycznego ketchupu, majonezu i musztardy, po bardziej skomplikowane sosy, jak sos 1000 wysp czy sos BBQ. My zaprezentujemy przepis na jeden z najprostszych sosów hamburgerowych, który przygotujesz w kilka sekund ze składników dostępnych w każdej kuchni. Jeśli zgadzasz się ze stwierdzeniem, że proste rozwiązania w kuchni smakują najlepiej, z pewnością powinieneś wypróbować tę recepturę. Dzięki niej zamienisz wczorajszego kotleta mielonego w domowy street food. Potrzebujesz jedynie miękkiej bułki i świeżych warzyw, a opcjonalnie dodatku w postaci frytek lub pieczonych ziemniaczków. Ulubiony fast food w domowej odsłonie będzie gotowy w ciągu kilku minut!
Co jest potrzebne do sosu hamburgerowego?
Istnieją setki przepisów na sos hamburgerowy. Wynika to z faktu, że bułka z mięsnym kotletem jednym lepiej smakuje z majonezem, innym z ketchupem, a jeszcze innym z musztardą. Być może z tego względu, wyszukując hasło "sos do hamburgerów przepis", znajdujemy mnóstwo różnych przepisów z jednym wspólnym mianownikiem - połączeniem tych trzech podstawowych składników. Nasz sos hamburgerowy to jedna z najprostszych wariacji na temat sosu do burgerów. Przygotujesz go w kilka sekund ze względu na fakt, że nie musisz niczego kroić ani podsmażać. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą podane składniki w odpowiedniej proporcji. Poza trzema wspomnianymi dodatkami do burgera, potrzebujesz już tylko śmietany i podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Te ostatnie rozetrzyj w dłoniach przed dodaniem - uwolni to ich niesamowity aromat.
Sos do hamburgerów - jak urozmaicić?
Hamburgery są na tyle popularną potrawą, że każdy doskonale wie, z czym smakują mu one najlepiej. To również dlatego każdy sos do hamburgerów jest zupełnie inny. Zawsze pojawia się w nim jednak majonez, stanowiący nośnik smaku. Do niego - poza ketchupem i musztardą - możesz dodać ulubione przyprawy, zioła i dodatki, w tym nawet posiekane warzywa. Jeśli chodzi o sos hamburgerowy przepis idealny to ten, który po prostu sprawdza się na Twoim talerzu. Z tego względu zawsze próbuj i doprawiaj sos do smaku. Pozwól mu także postać chwilę w lodówce - dzięki temu smaki lepiej się "przegryzą". Zamiast ziół prowansalskich możesz zastosować w naszej recepturze ostrą i słodką paprykę mieloną, dodatek wody z ogórków konserwowych, czosnek lub suszoną cebulę, a także posiekane pikle. Pamiętaj, że sos zamknięty w słoiku możesz trzymać w lodówce do dwóch tygodni.
W naczyniu (np. w miseczce) wymieszaj majonez, śmietanę, ketchup i musztardę.
Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.
Gotowy sos nakładaj na domowe burgery i zjedz je ze smakiem.