Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz przepis na pyszną sałatkę lub przekąskę z krewetek albo innych owoców morza, ale brakuje Ci pomysłu na sos, który podkręci smak i charakter tych składników? Mamy dla Ciebie przepis na pyszny i prosty sos koktajlowy, który zrobisz w mgnieniu oka.
Sos koktajlowy do krewetek i owoców morza
Dania z krewetek czy owoców morza idealnie komponują się z naszym sosem koktajlowym. Jego bogaty smak i kremowa konsystencja podkreślają morski charakter tego typu potraw. Historia sosu koktajlowego sięga XIX wieku. To właśnie wtedy w USA zaczęto serwować krewetki i inne skorupiaki właśnie z takim dodatkiem. Dziś istnieje wiele odmian tego sosu. My przygotujemy go m.in. z jogurtu, ketchupu WINIARY, majonezu, soku pomarańczowego i bulionu WINIARY. Nie przegap tego przepisu.
Sos koktajlowy - przepis
Nasz sos wymaga użycia kilku składników o wyrazistych i bardzo różnych smakach. Sok pomarańczowy i sok z cytryny orzeźwia całość, majonez i jogurt naturalny podkreślają kremową konsystencję, a ketchup dodaje nieco słodko-kwaśnych smaków. Życzymy smacznego!
Rozpuść bulion warzywny WINIARY w wodzie i odstaw na chwilę.
Bulion wymieszaj z jogurtem, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, ketchupem WINIARY i koniakiem.
Dopraw sos przyprawą MAGGI oraz solą i pieprzem – do smaku.