Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.
Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.
Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.
Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.