Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos grzybowy to jeden z popularniejszych sosów do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny. Może być też używany przy daniach makaronowych, plackach, kaszach, a nawet warzywach – jego zastosowanie jest więc uniwersalne. Choć na polskich stołach królują nadal pieczarki, boczniaki zdobywają coraz większą popularność. Dlatego dziś podajemy przepis na sos z boczniaków.
Jak przygotować sos z boczniaków? Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na oleju w rondlu. Jeśli nie masz rondla, użyj niewielkiego garnka, ale nie sięgaj po patelnię, bo woda szybciej z niej paruje i potrzeba będzie jej więcej do ugotowania grzybów. Dokładnie oczyść i umyj boczniaki, pokrój je w kostkę i wysyp do rondla obok cebuli. Dodaj masło i podsmażaj chwilę. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj przez 5-7 minut, aż grzyby staną się miękkie.
Przelej dwie łyżki śmietany 18% do kubeczka i wsyp do niej łyżkę mąki. Dodaj przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY, mieloną słodką paprykę i odrobinę wody. Mocno i dokładnie wymieszaj, następnie przelej do rondla z grzybami i cebulą. Zagotuj, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodawaj przyprawy powoli i często kosztuj sos z boczniaków, by go nie przesolić. Uważaj zwłaszcza z sosem sojowym, który poprawia smak potraw, ale jest jednocześnie słony i musi być używany w umiarze.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju.
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę.
Wsypać boczniaki do cebuli, dodać masło.
Chwilę podsmażyć, wlać 2–3 łyżki wody, gotować 5–7 minut.
Śmietanę wlać do kubeczka, wsypać łyżkę mąki.
Dodać przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY, paprykę, odrobinę wody i wymieszać. Mieszankę wlać do grzybów i zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.