Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiele osób, przygotowując obiad zastanawia się, w jaki sposób można go urozmaicić? Same ziemniaki czy ryż na talerzu nie prezentują się zbyt apetycznie. Co więcej, mogą być one suche i pozbawione głębszego wyrazu. Okazuje się, że klasyczny sos z kurek może okazać się jednym z lepszych rozwiązań. Wyróżnia się on wyjątkowo aksamitną konsystencją, delikatnym smakiem, a także przepięknym kolorem. Przepis na sos z kurek pomoże nam wprowadzić na talerz nieco więcej koloru, smaku i aromatu. Dzięki niemu, każde, nawet mało wyraziste danie, stanie się potrawą na miarę pięciu gwiazdek!
Sos z kurek - przepis prosty i szybki w przygotowaniu
Sos z kurek nie jest w cale wymagający. Z powodzeniem, przygotowania tego dodatku może się podjąć nawet ta osoba, która na co dzień omija kuchnię szerokim łukiem. Śmietanowy sos kurkowy wraz z blanszowaniem i przygotowaniem smakowitych grzybków pochłonie jedynie kilka minut naszego czasu. Co więcej, nie musimy nawet poświęcać na to dużo energii. Kurki i cebulę wystarczy zeszklić na masełku, dodać aromatyczne przyprawy i całość wykończyć śmietaną. Wystarczy około 10-15 minut, by przygotować dodatek, który odmieni każdą potrawę.
Sos z kurek do ziemniaków i nie tylko!
Sos z kurek jest dodatkiem wyjątkowo uniwersalnym. Tak naprawdę, sprawdzi się on praktycznie w każdym wypadku. Śmiało możemy zaserwować sos z kurek do ziemniaków. Najlepiej będzie się on komponował z młodymi ziemniaczkami z wody. Sprawi on, że nie będą one suche, a także zyskają niepowtarzalny aromat. Jeśli lubimy wariacje smakowe i kuchenne eksperymenty, wówczas sosem z kurek możemy polać gotowany ryż. To również jedno z bardziej unikalnych połączeń, które jednak okazuje się niezawodne. Jedną z możliwości jest także sos z kurek do makaronu z kurczakiem. Wykorzystajmy własną fantazję, a sam sos z kurek znajdzie tysiąc innych zastosowań!
Jak urozmaicić sos z kurek?
Sos z kurek - zgodnie z przepisem - ma być kremowy i aromatyczny. Właśnie dlatego wspomina się głównie o dodaniu liścia laurowego i ziela angielskiego. Jeśli jednak chcemy sprawić, że ten aksamitny sos stanie się jeszcze bardziej wyrazisty, wówczas możemy zdecydować się na doprawienie go solidną porcją pieprzu. Sprawi to, że sos z kurek nabierze charakternego posmaku, który następnie wzbogaci każde danie. Raczej odradza się łączenie sosu z kurek z mocno pikantnymi dodatkami jak np. chili. Jednak wszystko zależy już od naszych preferencji smakowych.
Kurki dokładnie umyć, większe przeciąć, blanszować.
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać kurki, podsmażyć razem, podlać wodą, dodać ziele, liścia i przyprawić solą i pieprzem.
Dusić ok. 10 minut, zabielić śmietaną, doprawić.