Spaghetti bolognese jest jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Danie to cieszy się ogromną popularnością i z apetytem jest spożywane niemal w każdym zakątku świata. Ta wyjątkowo smakowita potrawa ma długą i ciekawą historię. Jej początki sięgają prawdopodobnie V wieku. Już wtedy, w niewielkiej włoskiej miejscowości Bolonia, przygotowywano sos ragu, czyli makaron z mięsem. Uważa się, że to właśnie to danie było pierwowzorem dla współczesnego, dobrze nam znanego makaronu bolognese. I choć nie było w nim grama pomidorów, które w tym okresie jeszcze nie były znane, a kluczowym składnikiem tego dania było mięso, to już wtedy potrawa cieszyła się popularnością.
W książkach kucharskich można znaleźć przeróżne przepisy na spaghetti bolognese, ale we wszystkich najważniejszymi składnikami są mięso i pomidory, na bazie których przygotowuje się sos boloński. Najczęściej dodaje się do niego także warzywa. Może to być marchewka, seler, por, ale znajdzie się też przepis, który uwzględnia pieczarki, paprykę czy cukinię. Sos bolognese doprawia się solą, pieprzem. Do smaku dodaje się też oregano i bazylię. Jego przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, co więcej, jest pracochłonne. Chcąc przyrządzić oryginalny sos do spaghetti, trzeba się więc porządnie napracować. Na szczęście jest sposób, aby przyspieszyć pracę i błyskawicznie móc rozkoszować się smakiem spaghetti bolognese. Gotowy sos boloński WINIARY to doskonała alternatywa.
Aby przyrządzić przepyszny makaron bolognese, nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek dobrej jakości mięso mielone, najlepiej wołowe lub wołowo-wieprzowe. Kiedy jest już gotowe, należy dodać do niego sos boloński WINIARY, dokładnie wymieszać i jeszcze przez około 10 minut gotować całość na małym ogniu. W międzyczasie można ugotować makaron spaghetti ulubionej marki. Stosując się do znajdującej na opakowaniu instrukcji, nie powinno być najmniejszego problemu z jego przygotowaniem. Warto jednak pamiętać, aby go nie rozgotować, najlepszy jest bowiem al dente. Ugotowany makaron warto od razu wymieszać z gotowym sosem bolognese. Dzięki temu całość potrawy idealnie się skomponuje. Porcję wyłożoną na talerz posypujemy startym serem parmigiano i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!