Włoskie dania coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni, którą znajdziemy niemal na całym świecie. Ale żeby zjeść ten włoski specjał z makaronem wcale nie trzeba jechać do Włoch czy iść do restauracji, która specjalizuje się w tego typu daniach. Możesz je zrobić także w swojej kuchni. My dziś przedstawiamy pomysł na proste, szybkie i co najważniejsze – smaczne
spaghetti po bolońsku. Chcesz przygotować je z nami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Spaghetti bolognese to typowo włoskie, a dokładniej bolońskie danie z bardzo długą historią, która sięga aż do średniowiecza. Podstawą tej potrawy jest odpowiednio przygotowany ciepły sos. Powinien on gotować się długo i powoli, żeby wszystkie smaki dokładnie się połączyły, a konsystencja była jednolita. Głównym składnikiem
sosu bolognese jest mięso – najlepiej wykorzystać kilka rodzajów mięsa, żeby nadać głębokiego i zróżnicowanego smaku. Tradycyjnie wykorzystywano tu wieprzowinę, wołowinę, mortadelę lub boczek krojony w drobne kawałki, dziś najczęściej zjemy tę potrawę zrobioną z mięsa mielonego. Do tego dodaje się warzywa – marchewki, seler, por, a także nieco oliwy, czerwone wino i pomidory. Całość powinna się gotować nie mniej niż 2 godziny. Tuż przed podaniem sosu z makaronem, posypuje się całość tartym serem. W oryginalnej wersji to danie czasochłonne, które wymaga nieco cierpliwości.
Nasze
spaghetti po bolońsku to wariacja na temat tej potrawy i jednocześnie jej szybsza alternatywa. Zrobisz ją w niecałe pół godziny. Nie potrzebujesz zbyt wiele czasu ani trudno dostępnych składników, a przygotowanie nie sprawi Ci żadnych trudności. Sekretem tego dania jest
WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku, które podkreśla smak całego posiłku. Wystarczy, że podsmażysz mięso mielone z odrobiną tłuszczu, a potem dodasz na patelnię WINIARY POMYSŁ NA… i masz gotowy sos. Teraz pozostaje tylko ugotować makaron – do naszego przepisu wybraliśmy spaghetti, ale Ty możesz użyć dowolnego makaronu, jaki akurat masz w domu. Na koniec zostaje już tylko połączyć sos z ugotowanym makaronem, a całość posypać startym serem. Jeśli lubisz, możesz też udekorować to danie świeżymi ziołami, np. posiekaną bazylią, pietruszką albo oregano. Taki obiad świetnie sprawdzi się na co dzień, gdy chcesz przygotować coś smacznego, ale nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu w kuchni.
Szukasz jeszcze innych pomysłów na proste, smaczne obiady, których ugotowanie nie zajmuje wiele czasu? Świetnie się składa, bo na stronie WINIARY znajdziesz wiele kulinarnych inspiracji, które urozmaicą Twoje codzienne menu.