Spaghetti to makaron, który każdemu z nas będzie kojarzył się z włoską kuchnią. Długie, żółciutkie nitki makaronu z aromatycznymi sosami są tą potrawą, której nie możemy sobie odmówić. Wiele osób jednak skupia się wyłącznie na spaghetti bolognese. To kultowe danie rodem ze stolicy regionu Emilia-Romania zawładnęło europejską kuchnią. Okazuje się jednak, że jego pierwowzorem było proste spaghetti z pulpecikami! Wówczas rozdrobnione i skąpane w sosie pomidorowym mięso, zastępowane było apetycznymi i soczystymi klopsikami. Danie to również wywodzi się z Bolonii, aczkolwiek w innych krajach jest ono przygotowywane na różne sposoby. Klasyczna, włoska kuchnia zakłada wykorzystanie świeżych pomidorów, dużej ilości ziół, a także oliwy z oliwek. W Polsce raczej korzystamy z gotowych przetworów, co jednak nie oznacza, że spaghetti z pulpetami nie będzie równie smaczne!
Spaghetti z pulpetami - szybki i prosty przepis na każdą okazję
Często zastanawiamy się, co przygotować na obiad lub kolację? Zwykle po całym dniu, który spędzamy na wypełnianiu obowiązków zawodowych, rzadko kiedy mamy ochotę na "stanie przy garnkach". Jeśli jednak szukamy prostego, smacznego i szybkiego przepisu, wówczas spaghetti z pulpetami sprawdzi się idealnie! Jest to danie, które możemy przygotować jedynie w kilka chwil. W jednym garnku musimy ugotować makaron, a na patelni obok wystarczy podsmażyć i przyprawić przygotowane pulpeciki. W ten sposób oszczędzimy nie tylko swój własny czas, ale także i energię. Co więcej, spaghetti z pulpetami to potrawa wyjątkowo uniwersalna. Danie to staje się także coraz popularniejsze w kontekście włoskiego menu weselnego, a także romantycznej kolacji tylko we dwoje. Spaghetti z pulpecikami to nie tylko uczta dla naszych oczu, ale także i dla naszego podniebienia.
Spaghetti z pulpetami - w jaki sposób je podawać?
Spaghetti z pulpecikami najlepiej zaprezentuje się w głębszym talerzu, kiedy zostanie estetycznie ułożone w klasyczny "kopiec". Na wierzch powinniśmy nałożyć odrobinę sosu pomidorowego, a także wzbogacić całe danie tartym parmezanem - opcjonalnie, możemy go zastąpić innym żółtym serem. Jeśli chcemy dodać na talerz nieco więcej koloru i dynamizmu, udekorujmy całość listkami soczyście zielonej bazylii i skropmy danie oliwą z oliwek. Taka kulinarna podróż do słonecznej Italii z pewnością nikogo nie rozczaruje!