Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spaghetti podane inaczej, czyli spaghetti zapiekane, to nowy sposób na zaserwowanie dobrze znanego i lubianego dania kuchni włoskiej. Polacy uwielbiają tę potrawę ze względu na jej smak, a także dlatego, że zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Spaghetti doskonale sprawdza się jako obiad na co dzień, ale wiele osób zamawia je także w restauracji. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby spaghetti w nowej odsłonie zaserwować rodzinie na uroczystym niedzielnym obiedzie. Atutem tej potrawy jest efektowny wygląd uzyskany poprzez warstwowe układanie składników oraz dużą ilość ciągnącego się sera.
Wariacja na temat spaghetti - jak powstało spaghetti zapiekane?
Zanim przygotujesz spaghetti zapiekane w piekarniku, poznaj kilka faktów na temat oryginalnej, klasycznej wersji tego dania. Spaghetti to tak naprawdę rodzaj makaronu - długiego, prostego, w kształcie nitek. Taki makaron gotuje się al dente, czyli lekko twardo. Natomiast to, co większość z nas ma na myśli, mówiąc "spaghetti" jako danie, to spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem pomidorowo-mięsnym. Spaghetti można podawać jednak z różnymi sosami. Inna popularna opcja to carbonara, czyli makaron z sosem z żółtek, parmezanu i boczku. Pierwsza opcja bazuje jednak na sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem oliwy, czosnku czy bazylii. Spaghetti zapiekane w piekarniku to nowa odsłona spaghetti bolognese, dlatego znajdziesz w nim nie tylko sos pomidorowy, ale również mięso i dużą ilość żółtego sera.
Spaghetti zapiekane czy lasagne?
Zarówno spaghetti zapiekane z serem, jak i lasagne to pomysły na potrawy, które świetnie sprawdzają się w roli pożywnego obiadu - i na co dzień, i na specjalne okazje. Dania przygotowuje się stosunkowo szybko, a co ważniejsze - smakują one zarówno małym, jak i dużym domownikom. Lasagne nie jest jednak dokładnie tym samym, co zapiekane spaghetti. W tym drugim przepisie nie pojawia się bowiem sos beszamelowy. Chociaż obie potrawy można, a nawet należy zapiekać warstwami, zapiekane spaghetti będzie apetyczne i smaczne również w wersji wymieszanej. Poza tym, przygotowując danie z naszego przepisu, makaron spaghetti możesz także zamienić na inny rodzaj makaronu - potrawa wyjdzie równie pyszna!
Spaghetti zapiekane z serem to bardzo proste, a zarazem aromatyczne i apetyczne danie, które posmakuje całej rodzinie. Jeśli tradycyjna odsłona tego dania wydaje się już nieco nudna, spróbuj podać je warstwowo, z dużą ilością zapieczonego sera!
Mielone mięso podduś około 20 min.
Do mięsa wlej 250 ml wody, wsyp zawartość torebki, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Na małym ogniu duś około 15 minut, co pewien czas mieszając.
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku, odsącz.
Na dno naczynia żaroodpornego nałóż łyżkę mięsa, następnie połowę ugotowanego makaronu.
Posyp serem, wyłóż połowę mięsa.
Nałoż znów makaron, mięso i ser, i tak pozostałe porcje (warstwowo).
Wszystko wymieszaj i samą górę oprósz serem.
Zapiekaj w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 st.C.