Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Staropolska zupa cebulowa podana w pachnących, czosnkowych miseczkach chlebowych smakuje rewelacyjnie. Ta zupa przez dodatnie do niej kromek chleba razowego ma bardziej gęstą konstencję od powszechnie znanej zupy cebulowej i nieco inny kolor. Zupę można też na koniec zabielić śmietanką. Ja jednak przygotowałam ją bez śmietanki i podałam z porcją podsmażonej cebulki, którą odłożyłam wcześniej do dekoracji.
Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.
Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.
Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj: klik
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
Doprawiamy suszonym tymiankiem.
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.