Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso stekowe musi być odpowiednio dojrzałe, dlatego kupuj sezonowaną wołowinę. Steki wyjmij z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem i przypraw świeżo mielonym pieprzem.
Drobno posiekaną szalotkę włóż do garnka i zalej czerwonym winem. Gotuj bez przykrycia, aż połowa wina wyparuje. 1/2 kostki bulionu wołowego WINIARY zalej wrzątkiem i odstaw do rozpuszczenia. Następnie wlej gotowy bulion do szalotki i wina. Ponownie gotuj, aż cały płyn odparuje, a cebulka będzie miękka. Ugotowaną szalotkę ostudź i włóż do miski.
Przygotuj masło - dodaj do niego posiekaną pietruszkę i trochę soku z cytryny. Wymieszaj i wstaw do do lodówki.
Teraz czas na mięso. Rozgrzej grill do minimum 200°C. Przypraw oba steki z obu stron i umieść na gorącym grillu. Grilluj mięso tak, jak lubisz. Mięso możesz też przygotować na patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
Gotowe steki odstaw na chwilę, a następnie podawaj z przygotowanym masłem.