Stek - gruby plaster soczystego mięsa, z pewnością kojarzy się nam z kuchnią amerykańską. To właśnie tam, mieszkańcy nie wyobrażają sobie kompletnego posiłku, bez porcji dorodnego steku. Jednocześnie przepisy mięsne są również obecne w kuchni polskiej. Zwykle obejmują one drób, wieprzowinę lub wołowinę. Jedną z propozycji dla każdego mięsożercy jest więc stek wołowy w sosie śliwkowym. Z początku to połączenie składników i aromatów może wydać się nam dość kontrowersyjne. Jednak tuż po przygotowaniu tego unikalnego dania z całą pewnością się do niego przekonamy. Sos śliwkowy świetnie uzupełnia smak mięsa wołowego, a także dodaje mu ogromnej aromatyczności. Co ciekawe, takie smakowite danie możemy wykonać we własnej kuchni i wcale nie będzie ono skomplikowane.
Sos śliwkowy z powideł do mięsa? Fenomenalny pomysł
Jeśli zastanawiamy się, jak przygotować sos śliwkowy do steka, to nie będzie to dla nas najmniejszym problemem. Nie musimy na gwałt biec do sklepu, by kupić kilogram świeżych śliwek. Okazuje się, że możemy wykorzystać klasyczne powidła, które z dodatkiem kilku przypraw, będą wybornie smakować. Sos śliwkowy z powideł do mięsa jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać je z octem winnym, czosnkiem oraz MAGGI, a następnie zagotować na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec, sos śliwkowy z powideł do mięsa warto doprawić świeżym imbirem, cynamonem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.
Przepis na stek wołowy w grilla - najlepsze danie na każdą imprezę w ogrodzie!
Wiemy już jak wykonać smakowity sos śliwkowy. Z pewnością zauważyliśmy, że nie zajmie nam to zbyt wiele czasu. Warto więc poznać przepis na stek wołowy z grilla, który stanie się królem każdej, ogrodowej imprezy. Okazuje się, że przygotowanie takiego steku nie jest zbyt skomplikowane i każdy z nas świetnie sobie z tym poradzi. Mięso wystarczy doprawić w klasyczny sposób - solą, pieprzem i oliwą, a następnie równomiernie podsmażyć na grillu.
Stek wołowy w sosie śliwkowym - z czym można go podawać?
Oczywiście sos śliwkowy do steka staje się jednym z najważniejszych dodatków. Jednocześnie tak przygotowana sztukę mięsa możemy serwować również w towarzystwie pieczonych/grillowanych warzyw oraz ziemniaczków. Świetnie sprawdzi się on również z dodatkiem brązowego ryżu. Jeśli jednak mamy ochotę, to stek wołowy w sosie możemy również zaserwować w najbardziej tradycyjny sposób - ze świeżym pieczywem oraz sezonową sałatką z pomidorów i ogórków.