Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalafiora oczyść z liści i odetnij dolną część, aby można było pokroić go na plastry o grubości około 2-3 cm, tworząc "steki". W misce wymieszaj pastę "POMYSŁ NA Tikka Masala" z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie natrzyj nią plastry kalafiora z obu stron.
Kalafior można upiec na grillu lub w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż plastry kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25-30 minut, aż kalafior będzie miękki i lekko zrumieniony na brzegach.
W misce wymieszaj pestki z granatu, oliwę, sok z limonki lub cytryny, startą skórkę z cytryny, posiekaną kolendrę i miętę. Dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Steki z kalafiora podawaj z salsą z granatu.