Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli nigdy nie jadłeś pieczonych steków z kalafiora
z pewnością będziesz zaskoczony, bo mają zupełni inny smak niż klasyczny kalafior
z wody.
Steki z kalafiora to wegańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Są nie tylko zdrowe i pyszne, ale także łatwe do wykonania. Mogą być podawane na wiele różnych sposobów, dostosowanych do indywidualnych smaków i preferencji.
Co to są steki z kalafiora?
Steki z kalafiora to grube plastry kalafiora, które są przyprawiane podobnie jak tradycyjne steki mięsne. Są idealnym rozwiązaniem na obiad lub kolację dla osób szukających alternatywy dla mięsa lub chcących wzbogacić swoją dietę o więcej warzyw.
Dlaczego warto wybrać steki z kalafiora?
Przede wszystkim są pyszne i mają bardzo ciekawy smak. Kalafior jest bogaty w błonnik, witaminę C i zawiera mało kalorii. W przeciwieństwie do niektórych dań mięsnych, kalafiorowe steki są proste i szybkie do przygotowania - nie wymagają ani specjalnego sprzętu ani umiejętności, można je smażyć nawet na patelni. Steki z kalafiora można zrobić na wiele sposobów, dobierając przyprawy, zioła i dodatki do własnych potrzeb.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania steków z kalafiora?
Do przygotowania domowych steków potrzebujesz dużego kalafiora i składniki marynaty czyli oliwę z oliwek, sól, pieprz i ulubione przyprawy. My polecamy podawać kalafiorowe steki z sosem sweet chili Winiary, który sprawi, że będą smakować jeszcze bardziej obłędnie.
Proces przygotowania steków z kalafiora krok po kroku
Usuń liście z kalafiora i odetnij dolną część łodygi, pozostawiając rdzeń, aby warzywo się nie rozpadło na kawałki. Kalafiora pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Z jednego kalafiora uzyskasz 2-3 steki. Pozostałe cząstki kalafiora możesz wykorzystać do innych potraw np. do zupy.
Warzywo posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą albo oliwą z oliwek i dopraw ulubionymi przyprawami np. wędzoną papryką albo czosnkiem. Możesz skropić je również sokiem z cytryny dla dodatkowego smaku.
Warzywne kotlety wstaw na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W połowie czasu warto obrócić je na drugą stronę, tak by były równomiernie zarumienione i lekko chrupiące po obu stronach. Steki możesz również obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na średnim ogniu do zrumienienia.
Pomysły na dodatki do steków z kalafiora
Pieczonego kalafiora można podawać z różnymi dodatkami, aby stworzyć pyszne
i smakowite danie. Możemy go serwować z ryżem, kaszą jaglaną albo guinoa. Świetnie będzie się też komponować z ziemniaczanym albo batatowym puree. Doskonale będzie również pasować do innych pieczonych warzyw np. buraków, cukinii, marchwi.
Ciekawym pomysłem jest posypanie kalafiora po upieczeniu prażonymi orzechami, nasionami np. sezamem albo serem.
Kalafior pokrój na steki o 2 cm grubości.
W misce zrób marynatę - wymieszaj ze sobą: sos sweet chili Winiary, oliwę, paprykę, kumin, czosnek oraz sól i pieprz.
Plastry kalafiora posmaruj dokładnie pędzelkiem z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i ułóż na blaszce do pieczenia.
Piecz w piekarniku w temperaturze 190-200°C przez około 20-30 minut lub na ruszcie.