Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W tym roku to właśnie Tobie przypadło w udziale zorganizowanie zabawy sylwestrowej? Zastanawiasz się, w jaki sposób skomponować menu, aby nie musieć spędzić w kuchni całego weekendu a jednocześnie dogodzić gościom? Szukasz pomysłu na coś względnie prostego, sycącego i łatwego do przygotowania? Strogonow drobiowy z papryką okaże się strzałem w dziesiątkę! Nie zdziw się, kiedy goście zagadną Cię o przepis.
W zależności od preferencji smakowych danie możesz doprawić papryką słodką lub ostrą. Strogonow drobiowy z papryką skutecznie zaspokoi głód wszystkich balowników. Po zjedzeniu pełnej miski powinna wrócić energia do tańczenia. Z odpowiednim posiłkiem energetycznym, zabawa do białego rana gwarantowana!
Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.
Sprawdź również inne nasze pomysły na sylwestrowe menu!
Marchewki, pietruszki i selera obrać. Pokroić na mniejsze części.
Skrzydełka i pora umyć. Usunąć końcówki pora.
Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 – 50 minut. W międzyczasie cebule obrać, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zasypać solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chilli i paprykę. Chwilkę podsmażyć.
Następnie dodać kawałki kurczaka kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. Podsmażyć aż mięso się zrumieni.
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce.
Złociste kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem zalać bulionem.
Dodać pomidory oraz suszone grzyby. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
Na zakończenie dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Strogonow podawać z kromką razowego chleba.