Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stromboli to słowo mające dwa znaczenia. Pod taką nazwą znana jest włoska wyspa słynąca z efektownych erupcji wulkanu Stromboli. Nas jednak bardziej interesują kulinaria. A w kuchni tym terminem określa się nietypową roladę stworzoną z ciasta do pizzy. Brzmi intrygująco? Za chwilę dowiesz się, co to za danie i jak je przygotować!
Najważniejsze składniki do stromboli i przygotowanie dania
Jakie są właściwe dodatki do stromboli? Nie ma w tej kwestii sztywnych reguł, więc masz okazję wykazać się swoją kreatywnością!. Przyjmuje się, że w zawijańscu powinien znaleźć się standardowo sos pomidorowy, ser i wędlina. Możesz jednak modyfikować te składniki i dodawać inne - do odważnych świat należy!
Najistotniejsze jest jednak ciasto. Można kupić gotowy produkt ze sprawdzonego źródła lub przygotować samemu w domu. Jeśli wolisz własnoręcznie wykonany placek, polecamy Ci sprawdzoną recepturę na ciasto na pizzę na stronie Winiary.
Gdy masz już gotowe ciasto odpowiedniej jakości, to połowa sukcesu za Tobą!
Jak podawać stromboli?
Rolada na bazie włoskiego ciasta do pizzy może być podawania na kilka sposobów. Zazwyczaj danie podaje się na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Od czasu do czasu można jednak próbować alternatywnych rozwiązań. Jeśli chcesz, zostaw stromboli na kilka godzin do ostygnięcia i potem serwuj jako zimną przekąskę. Pokrojone na drobne kawałki idealnie nadaje się na tak zwane finger foods. Trochę przypomina przygotowywane na takie okazje mini tortille. Jak widać, nie ma sztywnych zasad dotyczących jedzenia stromboli. Możesz robić, to tak jak chcesz. Nic więc dziwnego, że to częsty widok na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi.
Stromboli to ciekawy pomysł na potrawę dla miłośników pizzy, którzy szukają inspiracji do przygotowania czegoś nowego. Podobnie jak calzone, nie tylko świetnie smakuje, ale przy tym efektownie wygląda na talerzu.
Ser zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki duży prostokątny placek.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posmaruj ketchupem, pozostawiając wolne 3 cm brzegu.
Posyp startym serem a na wierzchu ułóż plasterki wędlin – tak jak w przypadku pizzy. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.
Teraz najważniejsze! Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od dolnego brzegu z dodatkami.
Przygotowaną w ten sposób roladę ułóż na papierze do pieczenia, zamknięciem do dołu. Roladę natnij delikatnie z wierzchu w dwóch miejscach.
Posmaruj jajkiem i posyp wybranymi dodatkami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 - 40 min. Żeby temperatura nie ulegała zmianom, najlepiej nie otwieraj drzwiczek w trakcie, żeby zajrzeć do środka.
Podawaj z ulubionym sosem Winiary. Wiele osób jada stromboli z domowym dipem czosnkowym stworzonym z majonezu i jogurtu naturalnego.