Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suflet serowy zdobył uznanie wśród wielu miłośników francuskiej kuchni i fanów finezyjnych potraw. Jest on uznawany za jeden z trudniejszych wypieków, ale efekt końcowy zdecydowanie jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Już teraz możesz przygotować serowy suflet w swoim domu. Sprawdź się, jak to zrobić.
Suflet serowy – delikatność i wyjątkowy smak w jednym
Suflet to rodzaj lekkiego, puszystego wypieku, który najlepiej smakuje na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Suflety przygotowuje się na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. My dziś mamy dla Ciebie wytrawny suflet serowy – przepis znajdziesz poniżej.
Za delikatność sufletu odpowiadają dobrze ubite białka. Masa jajeczna z dodatkiem mąki, śmietany i aromatycznych przypraw to główne składniki. Nie możemy też zapomnieć o serze – my wybraliśmy parmezan. Taka kompozycja składników sprawia, że smak sufletu serowego jest zarówno delikatny, jak i bogaty, a tekstura - lekka i puszysta. Gotową masę pieczemy w niewielkich naczyniach (kokilkach), aż do momentu, gdy suflet będzie wyrośnięty i rumiany. Suflety serwujemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. To będzie prawdziwa uczta. Smacznego!
Na patelni rozgrzej masło, stopniowo dodawaj mąkę pszenną, aż będzie złocista. Dodaj mleko, ciągle mieszając. Dodać ubite żółtka z śmietaną, solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i serem. Ostudź.
W mikserze ubij białka i delikatnie połącz je z masą serową. Masę umieść w formie do sufletu (o średnicy około 20 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie wyrośnięte i złociste.