Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lody sundae to deser wywodzący się z Ameryki. Zwykle podaje się go z sosem owocowym i różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi posypkami, owocami, piankami, bitą śmietaną itp. Wybór dodatków zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Z łatwością dopasujesz go do swoich smaków. Sundae przygotujesz z zaledwie 3 składników, dlatego sprawdzi się, gdy niespodziewanie najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Wystarczy dobrze połączyć ze sobą mleko skondensowane i kremówkę i już prawie gotowe – potem pozostaje już tylko czekać, aż lody dobrze się schłodzą. Sos do lodów możesz przygotować ze swoich ulubionych owoców – truskawek, jagód, borówek, nektarynek lub brzoskwiń. Wystarczy je tylko zmiksować. Świeże owoce możesz też zastąpić owocami z puszki, ale wtedy deser będzie jeszcze słodszy. Sundae to deser w sam raz na upalne dni, kiedy szukasz słodkiego orzeźwienia.
Zimną śmietanę ubij na sztywno.
Delikatnie dodaj słodzone mleko skondensowane (uważaj, aby bita śmietana nie opadła).
Umieść bitą śmietanę w worku do szprycowania i napełnij nią małe słoiki lub miseczki.
Wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Zrób coulis: wymieszaj maliny, a następnie przetrzyj je przez drobne sito, aby usunąć ziarna.
Podawaj lody z sosem malinowym.