Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Brokuła dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy pozbawiamy stwardniałych włókien, kroimy na kawałki. Połowę różyczek brokuła odkładamy, resztę wraz z cukinią i selerem naciowym podduszamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną bazylię, koperek i szczyptę kurkumy.
Warzywa podlewamy wywarem warzywnym lub wodą, zagotowujemy. Komosę przepłukujemy na sicie wrzątkiem, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
W małym rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, wrzucamy na wrzątek odłożone wcześniej różyczki brokuła, gotujemy minutę, przelewamy zimną wodą.
Dodajemy różyczki do garnka z zupą.
Zupę przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Można też zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.