Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
Pieczarki pokrój w „czosnek”.
Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.