-
Krok 1
5 min
Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
-
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
-
Krok 3
2 min
Pieczarki pokrój w „czosnek”.
-
Krok 4
1 min
Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
-
Krok 5
5 min
Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
-
Krok 6
3 min
Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Krok 7
5 min
Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
-
Krok 8
5 min
W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
-
Krok 9
5 min
Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
-
Krok 10
5 min
Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
-
Krok 11
2 min
Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
-
Krok 12
5 min
Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
-
Krok 13
3 min
Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
-
Krok 14
10 min
Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
-
Krok 15
2 min
Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
-
Krok 16
12 min
Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
-
Krok 17
3 min
Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
-
Krok 18
5 min
Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
-
Krok 19
5 min
Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
-
Krok 20
5 min
Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
-
Krok 21
2 min
Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
-
Krok 22
3 min
Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
-
Krok 23
1 min
Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.