Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukając pomysłu na ciekawy dodatek warzywny do obiadu, warto wybrać surówkę z białej kapusty z dodatkiem chrzanu. Ma ona bardzo wyrazisty smak, a dodatkowo przygotujemy ją już w 20 minut. Głównym składnikiem jest oczywiście biała kapusta, jednak w surówce znajdziemy również cebulę, szczypiorek oraz jabłko. Całość połączymy przy pomocy jogurtu naturalnego i doprawimy solą oraz pieprzem. Wisienką na torcie będzie natomiast chrzan, którego optymalnie dodajemy 2 łyżki. Niemniej jednak miłośnicy ostrych smaków mogą pozwolić sobie na nieco więcej tego dodatku, a ci, którzy wolą lżejsze w smaku potrawy, mogą dać go trochę mniej. Ostrość zostaje przełamana smakiem słodkiego jabłka oraz kwaśnym sokiem z cytryny. Surówkę z białej kapusty z chrzanem podajemy przede wszystkim do dań mięsnych, przygotowanych na bazie wołowiny, wieprzowiny czy kurczaka. Z powodzeniem możemy też wykorzystać ją jako dodatek do dań rybnych i z owocami morza.
Surówka na co dzień i od święta
Chrzan serwujemy jako dodatek do mięsa. Niemniej jednak niekoniecznie musimy maczać w nim kawałki - doda on smaku i charakteru daniom również w przypadku, gdy będzie znajdował się w surówce. Przygotowaną na bazie białej kapusty oraz chrzanu możemy z powodzeniem podawać na co dzień. Przyrządza się ją w kilkanaście minut, dzięki czemu będzie wyborem nawet w przypadku, gdy marzy się nam szybki obiad. Urozmaici również stół w trakcie przyjęcia lub w dni świąteczne. Chrzan nieodmiennie kojarzy nam się z Wielkanocą, dlatego warto podać surówkę właśnie jako dodatek do niedzielnego, świątecznego obiadu. Pozostałości potrawy możemy przechowywać w lodówce przez około dobę, jednak ze względu na zawartość świeżych warzyw, lepiej jej nie mrozić. Najczęściej jednak znika ze stołu jeszcze tego samego dnia, zachwycając smakiem i wyrazistym aromatem.
Surówka z białej kapusty - kiedyś i dziś
Przepis na surówkę z białej kapusty z chrzanem doskonale znały nasze babcie, jednak zwykle przygotowywały ją "na oko". My również możemy eksperymentować, zmieniając proporcje przypraw czy dodając nieco więcej jabłka lub soku z cytryny, chcąc przełamać ostrość chrzanu. Niegdyś surówkę podawano przede wszystkim jako dodatek do dań świątecznych, dziś natomiast często serwowana jest na co dzień, jako dodatek obiadowy lub przekąska pomiędzy posiłkami. Zachwycą się nią przede wszystkim miłośnicy ostrego, wyrazistego smaku, którzy uwielbiają chrzan w różnych odsłonach.
Kapustę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszać z odrobiną soli, pozostawić na kilka minut, odcisnąć.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem i odrobiną cukru.
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jogurt. Przyprawić do smaku pieprzem, wymieszać.