Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdy brakuje pomysłu na warzywny dodatek do obiadu, warto sięgnąć po składniki, które większość z nas zawsze ma w domu i przygotować z nich pyszną surówkę. Tymi składnikami są kiszony ogórek oraz cebula - choć trudno uwierzyć, to właśnie z tych dwóch warzyw można przyrządzić smaczną, sycącą sałatkę. Surówka z kiszonego ogórka i cebuli jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy tylko pokroić warzywa, a następnie całość przyprawić. Na początek wybieramy oliwę z oliwek oraz cukier, natomiast jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy dodatkowo sięgnąć po sól i pieprz. Surówka z ogórka kiszonego to dodatek warzywny, który przygotujemy w 15 minut. Jej zaletą jest fakt, iż sam proces przygotowania nie wymaga posiadania umiejętności kulinarnych - z przepisem poradzą sobie nawet osoby, które sporadycznie zaglądają do kuchni.
Z czym podawać surówkę z ogórka kiszonego?
Surówka z ogórka kiszonego i cebuli pasuje przede wszystkim do dań mięsnych - na bazie drobiu, wołowiny czy wieprzowiny. Możemy także podawać ją do potraw rybnych oraz wegetariańskich. Stanowi dodatek warzywny do tradycyjnego, polskiego obiadu, a także do nieco bardziej nowoczesnych dań. Z powodzeniem możemy też przygotować ją poprzedniego dnia, aby zabrać ze sobą do pracy. Często bowiem brakuje nam warzyw do kanapki, natomiast surówka z ogórka kiszonego i cebuli, zapakowana w pojemnik, będzie miłym dodatkiem do śniadania. Warto rozważyć podanie jej na przyjęciu jako dodatek do kolacji lub dania głównego. Przygotowanie surówki nie zajmuje bowiem wiele czasu, natomiast całość prezentuje się bardzo efektownie, głównie dzięki pokrojonej w pióra cebuli.
Surówka z ogórka kiszonego zawsze na czasie
Do przygotowania surówki możemy użyć ogórków, które ukisimy według własnego przepisu. Tego rodzaju dodatek będzie miłą odmianą, dodając mu posmaku cebuli i przypraw. Surówkę z kiszonego ogórka i cebuli przyrządzimy także z gotowych ogórków - jeśli wolimy różnego typu dodatki, możemy wybrać wersję z miodem, chili lub czosnkiem. Pamiętajmy jednak, że będą one miały wpływ na ostateczny smak surówki, zatem może zajść konieczność zmiany proporcji przypraw. Surówka z kiszonego ogórka świetnie sprawdzi się latem jako orzeźwiający dodatek do obiadu czy kolacji. Warto przygotować ją również jesienią i zimą, gdy mamy do dyspozycji mniej świeżych warzyw, chętniej korzystając właśnie z kiszonek własnej roboty lub gotowych, ze sklepu.
Ogórki delikatnie odsącz z zalewy (jeśli jest ona dość mocna możesz je również opłukać zimną wodą), pokrój w półplasterki.
Cebulę obierz i pokrój ją w cienkie piórka.
Wszystkie składniki wrzuć do miseczki, zalej oliwą z oliwek i posyp cukrem.
Dokładnie wymieszaj.
Jeśli jest taka potrzeba dopraw solą i pieprzem.