Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mając na myśli sushi, nasze pierwsze skojarzenie nawiązuje do kraju Kwitnącej Wiśni. Faktem jest, że oryginalna wersja i przepis, w której ryż z awokado i surową rybą zawijany jest w nori pochodzi właśnie z odległej Japonii. Jednak sushi uramaki to danie, które mocno od tej tradycji odbiega. W tym momencie, wszystko zawijane jest w sposób dokładnie odwrotny. Oczywiście, sama nazwa dalej nawiązuje do Japonii, gdyż "ura" w dosłownym tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza "odwrotnie", a "maki" to odpowiednik polskiego "rolować". Warto jednak mieć na uwadze, że danie to zostało wymyślone na potrzeby rynku amerykańskiego. Właśnie dlatego, częściej zamiast "sushi uramaki" stosuje się nazwę "california maki".
Sushi uramaki - jak zrobić?
Sushi uramaki to danie, które może przygotować każdy z nas, bez względu na zainteresowanie kulturą odległej Japonii oraz umiejętności kulinarne. Potrawa ta jest wyjątkowo prosta, a jej wykonanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut. Tak więc: uramaki - jak zrobić? Otóż wszystkie składniki, musimy zawinąć w odwrotny sposób! Potrzebne nam będą nori, specjalny ryż i ocet, a także kurczak i awokado! Ryż wystarczy ułożyć na folii spożywczej, a na jego wierzch nałożyć nori i pozostałe składniki. Pozostało nam tylko zawinąć oryginalną rolkę i zaserwować ją w towarzystwie sosu sojowego i wasabi. Wiedząc już jak zrobić sushi uramaki, japońska kuchnia nie ma przed nami większych tajemnic!
Uramaki sushi z kurczakiem - danie dla każdego i na każdą okazję!
Jeśli chcemy zaskoczyć znajomych oryginalną przekąską, a nawet przygotować azjatyckie danie główne, wówczas sushi uramaki będzie dla nas jednym z lepszych rozwiązań. Okazuje się, że dzięki zastąpieniu ryby kurczakiem, staje się ono wyjątkowo uniwersalne. Nawet zagorzali przeciwnicy owoców morza nie będą mogli oprzeć się tym unikalnym rolkom. Uramaki sushi przygotujemy w kilka chwil, a możemy zaserwować ja praktycznie podczas każdej uroczystości. Znakomicie prezentuje się ono na talerzu i sprawia, że nawet najbardziej wybredni goście będą zadowoleni!
Sushi uramaki - z czym je podawać?
Standardowo sushi uramaki powinno być serwowane w towarzystwie prażonego sezamu, które wpływa również na całą estetykę dania. Jednocześnie nie zapominajmy o tym, że w osobnej miseczce, powinno się pojawić na stole także wasabi - zielony, japoński chrzan, a także sos sojowy. Są to klasyczne dodatki do tego dania, które wzbogacają jego smak i aromat. Nie może ich więc zabraknąć!
Ryż dobrze wypłucz i odcedź. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie zalecanego czasu, przykryj garnek i odstaw na 10 minut. Wykorzystaj specjalny ryż do sushi, który jest bardziej lepki.
Przygotuj zalewę do ryżu - wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Dodaj ją do ryżu i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.
Pokrój kurczaka w cienkie paski i usmaż na odrobinie oleju. Awokado też pokrój w paski.
Rozłóż arkusz nori i pokryj całą powierzchnię ryżem.
Na ryżu rozłóż przezroczystą folię spożywczą i obróć nią tak, aby ryż pozostał pod spodem, a na wierzchu znajdowały się liście nori.
Na arkuszach nori rozłóż serek, awokado, kawałki kurczaka. Zawiń powoli w rulon. Uważaj, aby folia nie zawinęła się do środka.
Gotową rolkę posyp ze wszystkich stron prażonym sezamem, delikatnie dociskając ziarna, aby dobrze się przykleiły. Pokrój w plasteki.