-
Krok 1
10 min
Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.
-
Krok 2
5 min
W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.
-
Krok 3
10 min
Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.
-
Krok 4
15 min
W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.
-
Krok 5
5 min
Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.
-
Krok 6
15 min
Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.
-
Krok 7
5 min
Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 8
120 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.
-
Krok 9
2 min
Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.
-
Krok 10
3 min
Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.
-
Krok 11
10 min
Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.
-
Krok 12
5 min
Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
-
Krok 13
5 min
Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.
-
Krok 14
60 min
Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.
-
Krok 15
2 min
Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.
-
Krok 16
3 min
Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.
-
Krok 17
15 min
Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.