Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.
W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.
Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.
W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.
Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.
Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.
Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.
Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.
Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.
Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.
Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.
Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.
Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.
Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.
Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.