Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.
Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.
Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.
Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.
Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.
Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.
Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.