Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczak faszerowany to jedno z bardziej popularnych, świątecznych dań. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też jak smakuje! My dziś mamy dla Ciebie przepis na kurczaka z bakaliami – w sam raz na nadchodzące święta, rodzinną imprezę albo niedzielny obiad dla całej gromadki. Jeśli Twoi bliscy lubią połączenie mięsa i bakalii – koniecznie wypróbuj ten przepis!
Jest wiele sposobów na przygotowanie faszerowanego kurczaka – można nadziewać go rozmaitymi dodatkami (mięsem, warzywami, owocami) i piec w całości lub wybrać łatwiejszą wersję i zrobić podobne danie w formie roladki. Oto nasz sposób na ułatwienie tego zadania – zamiast całego kurczaka, używamy tu mięsa mielonego, a następnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Dzięki temu zrobienie efektownej potrawy nie sprawi trudności nawet początkującym fanom gotowania. Tak przygotowanego kurczaka z bakaliami wystarczy zawinąć w folię aluminiową, upiec i serwować z ulubionymi dodatkami. Do tej potrawy pasuje np. sos pieczeniowy przygotowany na bazie sosu WINIARY lub sos majonezowy. Uzupełnieniem całego posiłku mogą być sałatki oraz gotowane lub pieczone ziemniaki. I to wszystko. Zapowiada się pyszny, rodziny obiad!
Morele i śliwki pokrój w paski.
Do miski wrzuć mięso mielone oraz wszystkie bakalie.
Dodaj jajko, bulion drobiowy w słoiku WINIARY oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.
Mięso uformuj w roladę (ok. 10 cm średnicy), a następnie zawiń w folię aluminiową (najlepiej dwukrotnie). Tak przygotowane mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu chwilę przestudź.
Danie podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu na ciepło albo na zimno z sosem majonezowym.