Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao (jeśli używasz) i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj suche składniki, aby dobrze się połączyły.
W osobnej misie ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj miód, mleko i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Mieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
Do mokrych składników dodaj suche składniki, mieszając delikatnie, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec dodaj posiekane daktyle, orzechy oraz startą skórkę pomarańczową. Wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć dodatki w cieście.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. o wymiarach 20x30 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30–45 minut (w zależności od wielkości foremki babka upiecze się szybciej lub wolniej), aż piernik będzie wyrośnięty i sprężysty. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – po wyjęciu patyczek powinien być suchy.
Podczas, gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj sok z pomarańczy, mieszając, aż uzyskasz gęstą, ale płynną polewę. W razie potrzeby dostosuj ilość cukru pudru lub soku, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Po wystudzeniu polej piernik przygotowaną polewą pomarańczową. Możesz dodatkowo ozdobić go posiekanymi orzechami, bakaliami, owocami lub startą skórką pomarańczową.