Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na smaczne, proste danie, które urozmaici Twoje świąteczne menu? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Soczysty kurczak z bakaliami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad w odświętnym wydaniu. Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty i miękki, aż rozpływa się w ustach, a jego smak zaskakuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli lubisz połączenie mięsa z nutą słodyczy – to przepis, którego nie możesz przegapić.
Kurczak w odświętnym wydaniu
Świąteczny kurczak z dodatkiem słodkich owoców i orzechów to prawdziwe bogactwo smaków. Delikatne mięso z chrupiącą, przyrumienioną skórką, do tego aromatyczny sos na bazie Pomysłu na… WINIARY oraz słodkie bakalie świetnie do siebie pasują – to sprawia, że trudno oderwać się od takiego posiłku. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów – to jedno z tych dań, które robi się niemal bez Twojego udziału. Wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, włożyć je do woreczka z Pomysłu na…, a następnie zapiec w piekarniku i gotowe. To takie proste!
Kurczaka umieszczamy w worku załączonym do opakowania Pomysłu na... WINIARY. Dodajemy suchą przyprawę z dolnej części opakowania i dokładnie mieszamy, aby przyprawa pokryła kurczaka.
Dodajemy bakalie i zamykamy worek.
Worek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170°C na ok. 45 min. Kurczaka można otworzyć na ostatnie 10-15 min pieczenia, aby się bardziej zarumienił.
Powstały sos można dodatkowo rozrzedzić przy pomocy odrobiny bulionu, dzięki temu będzie jeszcze więcej pysznego sosu.
Kurczaka po upieczeniu doprawiamy opcjonalnie solą i pieprzem do smaku.