Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Specjalnie na Wielkanoc - aromatyczny świąteczny żurek w chlebie na bazie Żurku WINIARY. Tradycyjnie z jajkiem na twardo, ale także z obsmażoną kiełbasą oraz kawałkami szynki, będzie niezwykle apetyczny i sycący. To idealna zupa na wielkanocny stół, do którego usiądziesz z najbliższymi. Wybróbuj nasz przepis na żurek wielkanocny.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Sprawdzony przepis na pyszny chlebek do żurku znajdziesz tutaj.
Żurek WINIARY przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę pokrój ukośnie w 2-centymetrowe plastry i podsmaż na suchej patelni.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój na ćwiartki. W międzyczasie pokrój plastry szynki w paseczki.
Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę i dopraw ją pieprzem do smaku.
Z bochenków chleba odkrój wierzch, wydrąż środek i podpiecz je przez chwilę w piekarniku.
Do jeszcze ciepłych bochenków wlej żurek wielkanocny i rozłóż kawałki jajek, kiełbasy oraz szynki. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki.
Przed podaniem przykryj bochenki odkrojonymi wcześniej częściami chleba.