Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku zagotowuję 1 l wody, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
Ząbki czosnku rozgniatam lekko nożem, obieram ze skórki, dodaję do garnka.
Dodaję ziele angielskie, listek laurowy, gałązkę natki pietruszki, gotuję 15 minut.
W tym czasie ogórki blenduję za pomocą blendera.
Zupę ogórkową Jak u Mamy Winiary rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dodaję do garnka, zagotowuję ciągle mieszając i gotuję 5 minut.
Pod koniec gotowania dodaję zblendowane ogórki, zagotowuję.
Po zestawieniu z płyty można dodać do zupy ogórkowej zahartowaną śmietanę.
Zupę ogórkową przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.