Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na smaczny i bardzo prosty obiad, który możesz zrobić ze swoich ulubionych składników lub wykorzystać to, co akurat masz w swojej kuchni? Jeśli tak, ta sycąca zapiekanka z kiełbasą to przepis w sam raz dla Ciebie!
Zapiekanka ziemniaczana – smaczny posiłek dla Ciebie i Twoich biskich
Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Wystarczą ziemniaki, kiełbasa, cebula i śmietana. Smak całego posiłku podkręci WINIARY POMYSŁ NA… Sycącą zapiekankę ziemniaczaną. Dzięki temu nie musisz już dodawać żadnych innych przypraw. Możesz za to dodać inne składniki, jeśli chcesz. Sprawdzą się tu np. papryka, cukinia, pieczarki, groszek lub warzywa, które akurat masz w lodówce. Możesz też dorzucić trochę wędliny lub mięso z wczorajszego obiadu – w ten sposób zrobisz pyszny i prosty posiłek bez marnowania.
Potem wystarczy wszystko zapiec (przed włożeniem do piekarnika możesz posypać serem) i od razu podawać głodnym domownikom. Smacznego!
Kiełbasę pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki o grubości około 3-4 mm.
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż na przemian ziemniaki, cebulę i kiełbasę w dwie warstwy w tej samej kolejności, wynoszące łącznie około 3 cm.
Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej warstwy w naczyniu. Nie przykrywaj. Opcjonalnie możesz posypać zapiekankę tartym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C (bez termoobiegu, funkcja pieczenia „od dołu”) i piecz 50 min.