Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedyna taka noc w roku wymaga odświętnej oprawy, także tej kulinarnej. Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką podana tuż przed północą doda sił i przyjemnie rozgrzeje przed składaniem noworocznych życzeń pod mroźnym, jaśniejącym od barwnych fajerwerków niebem. Słodki smak batatów świetnie równoważy sok z limonki, a smażone krewetki podkreślają wyjątkowość dania, które, choć wykwintne, jest bardzo proste w przygotowaniu. Nowy Rok zapowiada się pysznie!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Zobacz Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Zobacz Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szczyptę cukru i soli morskiej, chwilę dusimy.
Bataty myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki, chwilę smażymy.
Podlewamy bataty wywarem, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską, białym pieprzem, szczyptą kurkumy i sokiem z limonki, pozostawiając trochę soku do skropienia krewetek.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzewamy masło, krótko smażymy krewetki (3-5 minut), pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.
Krem z batatów podajemy ze smażonymi krewetkami, przed podaniem oprószamy zupę skórką z limonki.